Sök:
 |  Fotoalbum  |  Anslagstavla  |  Resor o Transporter  |  Nyheter  |  Forum  |  Kalender  |  Kontakt  | 
   :: START 
   :: Åsele 
   :: Åsele Kommun föreningsregister 
   :: Åsele Byar 
   :: Åsele Marknad 
   :: Sevärdheter & Utflykter 
   :: Åsele hembygdsområde 
   :: Länkar 
   :: Tips/kontakt 
   :: Bion i Åsele 
   :: Musik o Teater 
   :: Fiske Lars 
   :: Karta 
   :: Filmer 

Väder Åsele

Fotoalbum
Klicka för att gå till fotoalbum IS SM 2005
Webbkamera
» NYHETER » Personer
Sport Personer Företag Nöje Händelser Födda Övrigt

2005-02-28 11:18
Mer än Buddha i sikte!
När man kommer in i Bert-Rune Dahlbergs kontor så lägger märke man snart märke till den Buddha staty som står på bokhyllan, i vårt samtal kommer vi också ganska snabbt in på det kommande tempel bygget i Fredrika som vi nu alla hoppas på men, det finns en hel del annat som rör sig i vårt kommunalråds tankar.
Hur ser till ex. Bert-Rune på den mediabild som finns om Åsele och hur ser han på kommunens roll i företagsamheten?


Vårt samtal börjar kring den mediabild som finns om Åsele, det visar sig nu att Bert-Rune inte verkar ha samma uppfattning om mediabilden som de flesta företag verkar ha, i stort tycker han att det som skrivits om Åsele det sista året varit bra men att vi kanske är för dåliga på att lägga märke till de positiva som skrivs. Det är kanske så att vi har lättare för att minnas de negativa och därför så glömmer vi bort det positiva som trotts allt kommit fram. Den känsla som Bert-Rune har är att kommunen har en bra relation mot media, det enda som möjligen går att anmärka på är att det ibland verkar vara lite dåligt med faktakollen från media sida, som ex. på detta nämns den sista plats om kommunen fick i en undersökning nyligen. I den undersökningen har man tagit siffror från olika år, d.v.s. arbetslöshetssiffror, utflyttningsnetto, tomma lgh m.m. var inte tagna från samma år och den budget som nämns var preliminär och stämde inte överens med den slutliga.

Vi kommer sedan in på detta med företagsamheten inom kommunen, och min fråga är hur Bert-Rune ser på sin roll som kommunalråd och hur han skall förhålla sig till detta.
En viss skuldmedvetenhet kommer här fram, Bert-Rune ser sin roll som en dörröppnare mot andra kommuner, landsting och andra kommunala och statliga organ. För att klara den uppgiften krävs dock ett par saker, dels att han i sin roll som kommunalråd håller kontakt med de företag som finns inom kommunen och inte att förglömma, att företagen måste hålla kontakt med honom. Skuldmedvetenheten kom fram gällande sin egen roll detta koncept, Bert-Rune verkar klar över att här finns det mycket att förbättra.

När det gäller mediabilden för själva kommunen finns det också en hel del tankegångar hos vårt kommunalråd. Riktigt nöjd är han inte med den marknadsföring som för närvarande finns, det som i första hand saknas enligt Bert-Runes del är förmågan att lyfta fram det som är bra med vår kommun. Här nämner han saker som vår friska luft, vackra natur, alla fritidsaktiviteter och inte minst viktigt kommunala verksamheter som skola och omsorg som är omvittnat bra.
Framför allt är detta ju mycket viktigt nu när vi har tempelbygget på gång, de följdverkningar som bygget kan få är svåra att överblicka och det enda vi kan vara säkra på är att vi med största säkert kommer att underskatta det hela. Bert-Rune sticker inte under stolen med de förhoppningar och de möjligheter som detta bygge för med sig men, det är en hel del arbete som måste göras för att vi skall få möjlighet att utnyttja detta. För att klara av detta är det till ex. en del frågor som vi måste kunna svara på:
Hur många besökare beräknas komma när bygget är klart?
Vilka är de krav kommer att ställas gällande mat, boende, aktiviteter och sevärdheter?
Vad kan vi idag erbjuda för att tillfredställa dessa krav?
Enligt Bert-Rune så måste dessa frågor besvaras och allra helst i går som han utrycker det. En väg för att få svar på dessa frågor är ett projekt där dessa kartläggningar skall göras bland turism- och handelsföretagen inom kommunen, Bert-Rune hoppas nu att det hela kan komma igång så fort som möjligt.

I slutet av vårt samtal kommer vi tillbaka på detta med företagsklimatet i kommunen. Trotts att Bert-Rune själv anser sig ha för dålig kontakt med företagen så verkar han ändå ha klart för sig hur viktigt det är med en fungerade infrastruktur inom kommunen, d.v.s. att det finns bra bostäder, bra omsorg och skola och en fungerade vård. De problem som företag nämner kring rekryteringsproblematiken är inte okända för kommunalrådet och det är inte utan att man anar en viss frustration över det hela.

Innan våra vägar skils så är vi dock båda överens om att en viktig fråga för framtiden är att vi gemensamt måste hjälpas åt för att lösa de problem som finns, vi måste även bli bättre på att se positivt på vår omgivning och på det vår bygd har att erbjuda. Som Bert-Rune tidigare sa, vi måste lyfta fram det goda som finns och vara stolta över det, det finns tillräckligt med folk som söker fel och allt för få som visar upp det positiva.

När jag lämnar kommunalhuset kan jag konstatera att Bert-Rune inte har något lätt arbete men, en mycket viktig förmåga verkar han ha, förmågan att tänka positivt och med det kan man komma långt, det är faktiskt en stor skillnad mellan att söka fel och att söka saker som kan förbättras.

Text
Conny Andersson
Bild
Anna Andersson


Visa större bild


Publicerat av:
Personer  
» 180425 14:44 Bok av Irene We.. 
» 140312 15:34 Missbruk ur två.. 
» 140310 21:24 Emilia Söderstr.. 
» 130327 09:05 ÅRETS ÅSELEBO 2.. 
» 110326 19:15 Greta Persbo 90.. 
» 090303 21:47 Ida Hellström f.. 
» 070801 00:45 Kusinträff i Bo.. 
» 050415 10:55 50-årsfesten 
» 050413 16:09 Strävan efter u.. 
» 050411 09:05 En utflyttare i.. 
» 050309 20:27 FLER SPRÅK 
» 050228 11:18 Mer än Buddha i.. 
» 050221 09:09 Kristina Hansar.. 
» 050215 15:42 Irene Weidegård.. 

Vi finns som ditt stöd...
Whålstedt´s Måleri & Städ
Åsele Camping - Adventure Home
Större än vanligt ...
Åsele Wärdshus
Maggans Ekonomitjänster
Företagarna

Åsele Bild & Videoteknik
Åsele Radio & Tv- Center
Vandrarhem - Konferenser - Fiske & Jakt - Utflykter - Paket
Beauty & nail salon - Lizzy´s
Stiftelsen ÅseleHus
  Åsele.NU © 2019 - info@asele.nu Design o teknik - EZIT