Sök:
 |  Fotoalbum  |  Anslagstavla  |  Resor o Transporter  |  Nyheter  |  Forum  |  Kalender  |  Kontakt  | 
   :: START 
   :: Åsele 
   :: Åsele Kommun föreningsregister 
   :: Åsele Byar 
   :: Åsele Marknad 
   :: Sevärdheter & Utflykter 
   :: Åsele hembygdsområde 
   :: Länkar 
   :: Tips/kontakt 
   :: Bion i Åsele 
   :: Musik o Teater 
   :: Fiske Lars 
   :: Karta 
   :: Filmer 

Väder Åsele

Fotoalbum
Klicka för att gå till fotoalbum Aktiviteter
Webbkamera
» NYHETER » Personer
Sport Personer Företag Nöje Händelser Födda Övrigt

2005-02-21 09:09
Kristina Hansard - fd Åselebo
Kristina Hansard - en Åseledotter som via Umeå flyttade till England och som nu är aktuell i en Discovery dokumentär.

Kristina jobbar idag som "Doula" (längre ned i denna artikel finns en förklaring av detta kanske ovanliga yrke) vilket är ett yrke som programmet Discovery Health uppmärksammat. Discovery Health kommer att i 15 avsnitt följa 5 doulor och deras klienter i deras arbete. Serien kommer att sändas i september och förhoppningsvis kommer 3 avsnitt att handla om Kristina.

Kristina blev av en slump förfrågad av Discovery när hon följde en av sina kollegor för att prata med ett filmbolag om doulor och vad dom gör. Ett par veckor senare ringde de och frågade om hon ville delta. Det var både spännande och skrämmande på samma gång tyckte hon. Vem vet, ”It could make or break you” fick hon höra av många bekanta...

Kristina är född och uppvuxen i Åsele och flyttade 1987 till Umeå för att gå en Humanistisk Linje på Östra Gymnasieskolan. Hon hade samma år träffat Lance som spelade fotboll med ÅIK. Hur han hamnade i Åsele är en annan historia. Efter att hon tog studenten 1990, flyttade hon till England. Där gick hon en ett årig Juridisk Sekreterare Utbildning och jobbade bla på en resebyrå, byggfirma och data företag.

Kristina och hennes familj flyttade till Åsele igen i Mars 2003. Det var ett underbart år som ändrade mycket i deras liv. "Nu känner jag att jag kan sprida Åsele Känslan från England" säger hon.

Föreningen ÅseleNu är glada och tacksamma för att Kristina hjälper till att sprida Åsele´s goda anseende utanför våra gränser. Vi önskar Kristina varmt välkommen till Åsele på semester eller om hon en dag beslutar sig för att flytta tillbaka.
Vi ska naturligtvis hålla utkik och se fram emot serien på Discovery.


Vad är då en Doula ?

Det finns en doula organisation i Sverige också, ODIS - www.doula.nu och det kommer att hållas doula kurser i Umeå mer information på www.enbrastart.se

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt "kvinna som ger omvårdnad".
Att kvinnor med erfarenhet av barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse. I nästan alla tidsepoker och kulturer har det varit så här. Mycket länge var det självklart att andra kvinnor skulle samlas runt den födande kvinnan - för att dela med sig av sin erfarenhet, sin styrka, sitt lugn och sina praktiska kunskaper. Men i och med att förlossningarna mer och mer flyttat in på sjukhusen har denna viktiga del av stödet till den födande kvinnan glömts bort. Att föda barn är idag säkrare - men ensammare och mer stressfyllt än tidigare.

Att föda med stöd av en doula är ett sätt att återknyta till denna urgamla kvinnotradition.
En doula har själv fött barn och har erfarenhet av att stödja andra kvinnor under födandet. Hon vet att varje förlossning är unik och att det är viktigt att kvinnan får föda på sina egna villkor. Hon har en positiv syn på födandet och en stark tilltro till kvinnans egen förmåga att föda. Hon vet att en positiv förlossningsupplevelse är av största betydelse, inte bara för barn och föräldrar utan också för samhället i stort. Om förlossningsupplevelsen blir positiv eller ej beror inte så mycket på var man föder, hur lång tid förlossningen tar eller hur mycket smärtlindring man använder. Det beror i stället på vilket stöd man får, om man upplever att man blir sedd och respekterad och på hur trygg man känner sig i förlossningssituationen

Alla blivande föräldrar har rätt att under förlossningen behandlas med värme och respekt. Detta är förutsättningar för en god start på föräldraskapet. Doulans mål är att bidra till en förlossningsupplevelse som föräldrarna kan minnas med glädje. En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.

Doulans främsta tillgångar och hjälp i hennes roll är, hennes lugn och erfarenhet, hennes händer och röst samt hennes lyhördhet och ständiga närvaro. Det är vanligt att blivande föräldrar upplever händelser under förlossningen som konstiga eller onormala. Då kan doulan, med sin erfarenhet och kunskap om den normala födelseprocessen oftast ge lugnande besked. Många doulor jobbar mycket med massage och beröring. Uppmuntrar och ger tips om t ex olika ställningar som kan underlätta födelseprocessen. Doulan försöker skapa en lugn och varm atmosfär, som gör de blivande föräldrarna trygga i förlossningssituationen.

Blivande föräldrar tror ibland att de under hela förlossningen kommer att ha ständig tillgång till stöd och närvaro av sin barnmorska. Sådan är tyvärr inte verkligheten i dagens förlossningsvård. Det vanliga är att barnmorskan har fler än en blivande mamma att ansvara för och att hon därför, beroende på arbetsbelastning, inte kan vara inne på rummet så mycket som föräldrarna skulle önska. Barnmorskan har det medicinska ansvaret. När hon är inne på rummet hos föräldrarna måste hon därför utföra vissa medicinska kontroller eller behandlingar - lyssna på hjärtljuden, göra vaginala undersökningar osv. En del av barnmorskans tid går också åt till journalföring och avrapportering till läkare och till inkommande skift som ska byta av henne. En doula finns bara till för föräldrarna - hela tiden, hur lång tid förlossningen än tar. Hon behöver inte koncentrera sig på något annat än sin stödjande och uppmuntrande roll.
Publicerat av: Administratör/support
Personer  
» 180425 14:44 Bok av Irene We.. 
» 140312 15:34 Missbruk ur två.. 
» 140310 21:24 Emilia Söderstr.. 
» 130327 09:05 ÅRETS ÅSELEBO 2.. 
» 110326 19:15 Greta Persbo 90.. 
» 090303 21:47 Ida Hellström f.. 
» 070801 00:45 Kusinträff i Bo.. 
» 050415 10:55 50-årsfesten 
» 050413 16:09 Strävan efter u.. 
» 050411 09:05 En utflyttare i.. 
» 050309 20:27 FLER SPRÅK 
» 050228 11:18 Mer än Buddha i.. 
» 050221 09:09 Kristina Hansar.. 
» 050215 15:42 Irene Weidegård.. 

Åsele Bild & Videoteknik
Åsele Camping - Adventure Home
Företagarna
Större än vanligt ...
Åsele Radio & Tv- Center
Maggans Ekonomitjänster
Beauty & nail salon - Lizzy´s
Stiftelsen ÅseleHus

Vandrarhem - Konferenser - Fiske & Jakt - Utflykter - Paket
Whålstedt´s Måleri & Städ
Åsele Wärdshus
Vi finns som ditt stöd...
  Åsele.NU © 2019 - info@asele.nu Design o teknik - EZIT