Sök:
 |  Fotoalbum  |  Anslagstavla  |  Resor o Transporter  |  Nyheter  |  Forum  |  Kalender  |  Kontakt  | 
   :: START 
   :: Åsele 
   :: Åsele Kommun föreningsregister 
   :: Åsele Byar 
   :: Åsele Marknad 
   :: Sevärdheter & Utflykter 
   :: Åsele hembygdsområde 
   :: Länkar 
   :: Tips/kontakt 
   :: Bion i Åsele 
   :: Musik o Teater 
   :: Fiske Lars 
   :: Karta 
   :: Filmer 

Väder Åsele

Fotoalbum
Klicka för att gå till fotoalbum Aktiviteter
Webbkamera

Forum » Att få Åsele på Rätt köl... » Marknadens framtid - kommer den att försvinna?
 Svara på inlägg   Skapa ny tråd 
 

»
Tråd: Marknadens framtid - kommer den att försvinna?
 Ner 
Upp 

av:
Nisse
DATUM:
2017-07-06 09:58

Jag är född i Åsele. Uppväxt i Åsele. Stolt över Åsele. Lämnade orten rätt tidigt av arbetspolitiska skäl men återkommer varje marknad för att få träffa åselebor, hemvändare och bara få njuta av att lilla Åsele kunnat leverera en folkfest som attraherat så många. Observera: attraherat. Så har det varit under lång tid men nu börjar även jag tvivla och tycka att kvalitén och attraktionskraften drastiskt sjunker för varje år.

150000 besökare? Knappast. På lördag runt 12-14 fick man förr om åren nästan tränga sig fram på främst Storgatan, Lillgatan och Centralgatan men så är det inte längre. Sen är det inte svårt att se att stånden är färre, nere vid Folkan finns knappt några knallar längre och Övre Torget är ganska glest befolkat med stånd. Nä, marknaden kommer sakta men säkert att självdö om inget görs.

Tyko försvann...men ska visst återuppstå igen. Det tackar vi för. Hur blev det med bröllopet? Ett stor attraktion för många. Görs det några allvarliga försök att ragga nya brudpar? Det fanns en tid när man nekade knallar att komma, främst för att man ville ha en bra blandning av saker. En sund inställning i sig men det är andra tider nu och då kanske man måste anpassa sig till detta? Kanske rentav erbjuda gratis plats för nya knallar?
Att nya skatteregler och en utbredd näthandel gjort att antalet knallar rent allmänt minskat är nog inte så mycket att göra åt och att det är svårt att räkna hem stora artister kan jag ha förståelse för. Hur mycket har förresten Trillen kostat skattebetalarna genom åren? Innan de sista dödsryckningarna inträffade så användes denna festplats bara 3-4 dagar per år och löpande renoveringar och restaureringsarbeten överskred säkert med råge intäkterna. Ebberöds bank. Dansband har alltid haft en stor och trogen publik och förutsättningarna finns (fanns?) på Trillen men det har man tydligen helt lagt ned. Tragiskt.

En illa skött camping där man tagit bort alla småstugor och den dyra poolen förfallit och sen ett värdshus som knappt varit tillgängligt för allmänheten har inte gjort saken bättre. Kommunen har sen lagt stor kraft med att försöka samla alla ungdomar på Blåviken och bokstavligt talat jagat bort alla vildcampare som av olika anledningar inte vill befinna sig inom detta stökiga område. Man har med all tydlighet visat att dom inte är välkomna här. Fast dom sköter sig.

Sen finns det en konstig mentalitet att andra entrepenörer som inte bor i Åsele kommer hit och tjänar pengar under marknaden. Minsann! Men herregud, etablera er och tjäna dessa pengar själva då. All entrepenörsskap handlar om att statsa, våga och ta risker samt hårt arbete. Sen ser Åselebon avundsjukt på när någon utifrån lyckas, muttrar nåt om att jobben och pengarna försvinner och att det borde vara förbjudet att....suck.

Sen har vi då det senaste påfundet med ett inhägnat festivalområde (Älgstallet/Hembygdsgården). Varför skulle jag och många med mig betala 300,-/kväll för att få komma in i Älgstallet bara för att få köpa (relativt dyr) öl och träffa andra? Som är fullständigt ointresserade av vad som pågår på Hembygdsområdet och de artister som uppträder där. Att man tar betalt för att se artister har jag inget problem med men varför det ska kosta pengar för att komma in på en pub begriper jag inte. Visst, 300,- har jag råd med men det handlar om principen: man konsumerar och tillför ändå en del pengar till kassan när man väl är inne på puben så varför ska det kosta pengar att ta sig in där? Vi var många, många i fjol som i stället satt "hemma" och hade trevligt och så blir det nog även i år.

Nä, det behövs friskt blod och en ny syn på hur man förvaltar denna kronjuvel. Det KAN ju vara så att det någonstans i Sverige finns personer som är bättre lämpade att arrangera och styra en stor och etablerad folkfest än gamla konservativa Åselebor som aldrig bott utanför kommungränsen eller har sett hur man lyckats på andra ställen. 
 Svara på inlägg   Skapa ny tråd 
Vandrarhem - Konferenser - Fiske & Jakt - Utflykter - Paket
Whålstedt´s Måleri & Städ
Stiftelsen ÅseleHus
Åsele Wärdshus
Beauty & nail salon - Lizzy´s
Åsele Camping - Adventure Home
Företagarna
Vi finns som ditt stöd...
Åsele Radio & Tv- Center

Maggans Ekonomitjänster
Större än vanligt ...
Åsele Bild & Videoteknik
  Åsele.NU © 2019 - info@asele.nu Design o teknik - EZIT